Muskelspänningar - Triggerpunkter

21.10.2020

Vad är triggerpunkter, eller muskelknutar som många säger, egentligen? 
Triggerpunkter är en form av muskelspänning som kan uppstå av många olika anledningar, såsom stress, överbelastning, dålig hållning, specifika rörelser som att man lyfter något på fel sätt eller gör en "felaktig" vridning. Dessa små, eller stora, knutor kan uppstå snabbt eller komma smygande över tid. 

Symptomen är ofta värk på just stället där spänningen sitter, framför allt om man trycker eller kommer åt där. Men en triggerpunkt kan också utsöndra smärta på andra delar av kroppen. Till exempel huvudvärk, stickningar i armar, värk i benen m.m. Man kan känna sig "låst" i bröstryggen och ibland känns det som att man har svårt att andas. 

En triggerpunkt uppstår när en muskel är väldigt spänd och sammandragen, under en längre period. Det uppstår då förändringar i muskelvävnaden och gör att muskeln får svårt att slappna av och då kan spänning bildas. 
När muskeln blir hämmad och inte kan göra de rörelser som den ska, så uppstår något som kallas för "taut bands", spända muskelsträngar. 
Inuti dessa muskelsträngar kan det bildas extra ömma punkter, "noder".
Triggerpunkter blir till, när det bildas många noder, tätt intill varann, och det är dessa som är uppkomsten till de olika smärtformerna. 

Triggerpunkter är något som de flesta människor har, i mer eller mindre form. Vissa får väldiga besvär medans andra inte ens vet om att de har några. 

Massage kombinerat med ischemisk kompression eller pressur (triggerpunktsbehandling) är en enkel och effektiv metod för att lätta på dessa spänningar. När man har triggerpunkter vill man gärna öka blodcirkulationen, vilken man gör genom massage. Sedan går man ner på djupet med pressur, och liksom trycker på de ömma punkterna, så att spänningarna släpper. 
Ibland känner man sig fri redan efter en behandling och ibland krävs det flera behandlingar för att få bort dem helt. 

Triggerpunktsmassage är inte någon mysmassage som är skön, tvärtom. Det kan vara ganska smärtsamt. Det är viktigt att man är beredd på det, när man bokar en sådan behandling, så att man har en lugn inställning till det och trots det obekväma, kan slappna av och andas genom hela behandlingen. Det är svårt att få bort spänningarna om man inte är med på noterna och ligger och spänner musklerna ännu mer, av chocken :) 

Jag har nu genomfört påbyggnadskursen i triggerpunkter och även övningsperioden är klar. 
Så nu är du varmt välkommen till Andrummet, för att lätta på dina knutor! Se under fliken "tjänster/massage" för att boka. 

Är du osäker på om du har några triggerpunkter, eller om de är många och behöver behandlas med pressur, eller om det räcker med vanlig massage...så tar vi de första 10 minutrarna till att konsultera reka läget lite. Skulle det vara så att det inte är så mkt knutar, så jobbar vi på det som finns och fortsätter med en vanlig massage sen, istället :)

~VÄLKOMMEN~